Najbolj zahodno krajevno skupnost občine in hkrati tudi Slovenije sestavljajo vasi Breginj, Logje, Robidišče, Sedlo, Homec in Stanovišče.
V KS delujejo podružnična osnovna šola z vrtcem, gasilski dom, pošta in trgovina. Zgradba tovarne na obrobju Breginja od leta 2013 ponovno, z novim lastnikom (KI Hrast d.o.o.), uspešno deluje in daje delo številnim domačinom. Vasi bogatijo tudi sakralni objekti. Cerkev sv. Primoža in Felicijana v Logjeh, sv. Miklavža, Marije Snežne in sv. Marjete v Breginju ter cerkvi sv. Križa in Gospodovega vnebohoda v Sedlu.

Vasi obdaja pogorje Stola z najvišjima vrhovoma Stolom in Muscem, za dodatno lepoto pa poskrbita še reki Nadiža z Starim (loškim) mostom, ki ga večina imenuje kar Napoleonov most in potok Bela s “šperami” (čudovite kamnite “pregrade”, ki dajejo videz slapov) in žago. Ugodna pokrajina je posledično omogočila razvoj pohodništva, kolesarstva in poletnega razvajanja ob reki Nadiži. Planinci lahko prenočijo v bivakih Hlek in na Muscu, ter na planini Božca poskusijo domače mlečne izdelke. Stol pa je poleg pohodništva tudi svetovno znana vzletna točka za padalstvo.

Za turistično ponudbo se trudijo Eko kmetija Robidišče, Kmetija Tonkli z apartmaji in restavracijo Poljana na Robiču, Počitniška domačija Škvor, Hiša Logje, Soca Potential ter apartma Bandaron v Breginju, apartma Sabotič v Sedlu, bar Pr’ Kontu v Breginju in drugi nastajajoči ponudniki. Delček stare kulturne dediščine ohranjajo Staro breginjsko vaško jedro prenovljeno v muzej, Črna kuhinja na Robidiščih, značilna loška in stanoviška arhitektura, Vojna zbirka Stol in Etno-vojna zbirka v Breginju.

Za dogajanje in pestrost v naših krajih skrbi kar nekaj aktivnih društev. Prostovoljno gasilsko društvo Breginj, Razvojno društvo Breginjski kot, Športno društvo Breginjski kot, Planinski odsek Breginj, Turistično društvo Breginj, Kulturno društvo pevski zbor Sedlo ter Agrarni skupnosti Breginj in Logje-Robidišče.

Z njihovo pomočjo se v naših krajih tradicionalno odvijajo kulturne in športne prireditve ter številni drugi dogodki. Kotarski dnevi, Legenda.fest, Trinkov koledar, prireditev POŠ Breginj za starejše občane Radi bi vam rekli hvala, Praznik sv. Marjete, tradicionalni planinski pohod Breginj-Brezje, malonogometni turnir v Breginju, božični koncert v cerkvi v Sedlu, čistilne akcije, obisk sv. Miklavža za otroke, Martinovanje ter čezmejno sodelovanje z zamejci (Prosnid, Tipana, kolesarski maraton Povoletto-Breginj, Pust v Benečiji) in še mnoge druge.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s